lacul de smarald din racos

Racoș. Lacul de Smarald, Vulcanul stins și Coloanele de bazalt

Dacă îți plac ieșirile în natură și vrei să descoperi cât mai multe locuri frumoase din România, atunci mai am o idee pentru tine.

În comuna Racoș, jud. Brașov, găsești la o aruncătură de băț unul de altul, 3 locuri grozave pe care le poți explora într-o după amiază de vară. E vorba de Vulcanul Racoș, Lacul de Smarald și Coloanele de bazalt, toate minuni impresionante ale naturii.

Lacul racos din fosta cariera Brazi

Vulcanul stins din Racoș

…este cunoscut ca fiind vulcanul cu cea mai recentă activitate de pe teritoriul României, chiar dacă ultima dată a erupt acum multe mii de ani în urmă.

În urma erupției și a răcirii lavei, s-au format zgura, bazaltul și acea rocă poroasă numită piatra ponce.

Ei bine, acum urmează partea intetesantă. Din piatra ponce locuitorii din Racoș și-au contruit casele. Castelul din Racoș este și el costruit tot din piatră ponce.

Mi s-a părut wow și mi-am adus aminte că singurul meu contact cu piatra ponce a fost în copilărie, când mă jucam în curtea bunicilor cu ”râcâitorul de călcâie” (cum îi spuneam noi) cu care ei își curățau picioarele seara, după munca de la câmp.

Însă piatra ponce e o rocă extrem de rezistentă, chiar dacă, datorită structurii spongioase, e mai ușoară decât altele.

Vulacanul de la Racoș

Din craterul vulcanului Racoș a fost mult timp exploatată și zgura, însă acum zona este declarată arie protejată, așa că orice intervenție este interzisă prin lege.

Peisajul de care ai parte atunci când vizitezi vulcanul Racoș e unul rar, care te trimite cu gândul la Marte, planeta roșie.

Pereții înalți de pământ gălbui, roșiatic și negru, peisajul arid și lipsa oricărei mișcări a materiei în interiorul craterului, te transportă într-o lume parcă nepământeană.

craterul vulcanului stins din Racos

Totuși după ce urci, revii la realitate și te îndrepți spre următorul loc ce alcătuiește complexul geologic de la Racoș și anume Lacul Brazi, zis și Lacul de Smarald.

Racoș: Lacul de Smarald

Lacul de Smarald s-a format în interiorul fostei cariere Brazi, acolo unde pe vremuri erau exploatate rocile bazaltice.

Localnicii spun că cei care lucrau la vechea carieră ar fi săpat până la pânza freatică și astfel bazinul s-ar fi umplut cu apă.

Pe plăcuța informativă de pe malul lacului scrie însă că acesta s-ar fi format în urma precipitațiilor acumulate, iar 80% din volumul de apă ar fi același de 20 de ani încoace.

la scaldat in Lacul de Smarald din Racos

Totuși oricare ar fi fost modul lui de formare, trebuie să recunosc că Lacul de Smarald nu e chiar unul obișnuit. Culoarea apei și stâncile înalte care-l înconjoară îl fac unic. Zona mai are și un ecou puternic, așa că dacă mergi acolo, nu te sfii să-l experimentezi.

Lacul de Smarald din Racos

În Lacul de Smarald, scăldatul este interzis. Mi-a fost neclar la început aspectul acesta, pentru că la fața locului, în primă fază, n-am văzut să scrie pe nicăieri, nimic. Și era o grămadă de lume care se bălăcea fără rezerve.

Am descoperit însă acasă, într-o filmare, că pe partea dreaptă cum mergi spre lac, cineva a mâzgâlit cu vopsea albă pe stânci: SCĂLDATUL INTERZIS. Nu e foarte vizibilă atenționarea, dar e acolo. Și mi se pare normal să fie, de vreme ce zona este arie protejată.

plaja pe malul lacului de Smarald , Racoș

La lac poți ajunge cu mașina, dar poți merge și pe jos după ce ai vizitat Vulcanul Racoș. Îți recomand să faci asta, pentru că vei avea astfel ocazia ca mai întâi să vezi lacul de deasupra stâncilor și apoi să cobori pe malul lui.

Poți lăsa mașina în parcarea apropiată de vulcan și face o plimbare super plăcută pe câmp. Direcția de mers e semnalizată, așa că nu ai cum să te rătăcești.

Lacul de Smarald vazut de sus

Racoș: Coloanele de bazalt

La 5 minute distanță de Lacul de Smarald mai poți vedea Coloanele de bazalt, un loc despre care se spune că ar emana energii pozitive. Păi cum să nu te simți energic și pozitiv dacă ești în vacanță, nu?!

Coloanele de bazalt sunt rezultatul scurgerilor de lavă și au o înălțime de 12-15 metri. Au o formă hexagonală, frumos cioplită de mama natură, iar cățăratul pe ele este periculos și strict interzis.

Dacă mergi să vezi Coloanele de bazalt ia cu tine apă, o pălărie și ochelari de soare, pentru că drumul până acolo nu are deloc porțiuni de umbră.

Coloanele de bazalt din Racos

În concluzie, dacă nu ai fost la Racoș, poate ar trebui să mergi, iar dacă ai vizitat deja Vulcanul stins, Lacul de Smarald și Coloanele de bazalt, aștept cu nerăbdare impresiile tale în comentarii.

Update: intrarea în rezervație nu mai este gratuită ci se plătește, iar prețul unui bilet este de 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii și include și vizitarea Castelului Bethlen din Racoș.

Până la următoarea postare, te aștept pe facebook și instagram. Vino să descoperim împreună România!

CITEȘTE ȘI:

Lacul Ochiul Beiului, Cascada Beușnița și La Văioaga

Cheile Turzii și vizită la Salina Turda

Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

9 Comments Write a comment

9 Comments

  • Ionela 19 august 2020

    Buna,
    As dori mai multe informatii referitoare la drum. Am inteles din ce ati scris ca se poate merge cu masina, insa cineva ne-a spus ca drumul este foarte rau si nu e indicat daca ai masina joasa (noi eram cu un seria 3), acesta fiind si motivul pentru care am renuntat sa mergem, desi nu eram foarte departe.

    • Andreea 21 august 2020

      Buna Ionela! Din Racos pana in rezervatie ai de parcurs un drum neasfaltat, dar nu e dramatic. Fara graba il poti parcurge cu orice fel de masina. Si noi tot cu o masina cu garda joasa am fost vara trecuta. Am parcat langa vulcan si de acolo am mers pe jos la lac si la coloane, insa se poate cobori cu masina chiar pana la lac. Am vazut multe masini parcate acolo, si nu 4×4.

      • Gavrilescu 31 august 2021

        Bună seara,
        As vrea sa știu în cât timp ați făcut vulcanul, lacul și coloanele. Mulțumesc!

        • Andreea 2 septembrie 2021

          Buna ziua! Ele sunt pozitionate unele langa altele, deci intr-o ora le faceti lejer.

  • Alexandra 30 iulie 2021

    Buna,
    Am fost anul acesta si mi-a placut tare mult. Privelistea e minunata, lacul e superb si am avut noroc sa ma bucur si de liniste , ceea ce mi-a oferit o stare de relaxare incredibila

    • Andreea 4 august 2021

      Ma bucur mult, Alexandra si iti multumesc petntru ca ai impartasit cu noi experienta ta! 🙂

  • Alexandra 19 august 2021

    Aș dori să întreb cum se poate ajunge de la gara din Racoș până la lac, ce distanță este? Se poate ajunge pe jos?

    • Andreea 20 august 2021

      Din gara până la complexul de la Racos sunt aproximativ 1,5-2 km, deci puteti lua lejer un taxi sau daca vreti, chiar merge pe jos.

  • Eliza 26 martie 2024

    Buna ! Este accesibil si pentru niste proaspeti părinți cu un bebelus de 5 luni ? Adica putem vizita coloanele dar si lacul ,însoțiți de căruțul bebelușului? Mulțumesc!

Leave a Reply