Impresii din Berlin. Despre transport, cazare, mâncare and more…
Despre Berlin se spune că ar fi orașul pe care ori îl iubești, ori îl urăști. Nu-i cale de mijloc. Pentru unii e fascinant, provocator și incitant, pentru alții, o mare dezamăgire.
Cert e că Berlinul nu-i genul de oraș pe care să-l vizitezi pentru străzi boeme sau pentru locuri romantice. Mai peste tot întâlnești șantiere, macarale sau clădiri în reabilitare. Asta se întâmplă pentru că Berlin e un oraș într-o continuă dezvoltare, iar de la căderea zidului încoace încearcă mereu să se redefinească.
Înainte de a-l vizita, am citit și eu câteva impresii din Berlin și mi s-a părut interesant cum un singur loc poate stârni păreri atât de diferite. Însă fiecare din noi percepe altfel lumea din jur, așa că nu vei ști cu adevărat dacă merită să vizitezi Berlinul, până nu vei ajunge acolo.
Nouă ne-a plăcut. E un oraș al cărui suflu pendulează mereu între și vechi și nou, între trecut și prezent. E un oraș modern care și-a asumat istoria și merge mai departe, căutând-și viitorul.
De la atmosfera dinamică a străzilor și-a cafenelelor, până la locurile în care înveți despre istoria, arta și cultura Berlinului, toate ne-au dezvăluit un oraș viu, captivant în care nu-i chip să te plictisești.
Transportul public în Berlin
Transportul este extrem de bine pus la punct. Ca orice metropolă, Berlin e împărțit în 3 zone. Zona A cuprinde centrul orașului, zona B se întinde până la periferii, iar în zona C se află aeroportul Schonefeld și orășelul Potsdam.
Cel mai ușor și rapid te poți deplasa în Berlin cu metroul (U-bahn), a cărui rețea este imensă. Are 8 linii și 170 de stații, așa că nu-i de mirare că ți-o vor lua ochii razna și nu vei înțelege nimic la o primă privire asupra hărții metroului. Cu timpul însă te vei obișnui și-ți vei dai seama că nu-i așa complicat cum pare.
Biletele sunt unice și pot fi folosite pe toate tipurile de transport. Sunt valabile 2 ore și cel mai important e faptul că trebuie validate înainte de a te urca. Controalele sunt destul de dese, iar amenda pentru nevalidare – 60 de euro.
Un bilet pentru zonele AB costă 2,80 euro, iar pentru zonele ABC – 3, 40 euro.
Mai poți folosi și trenul urban (S-bahn) pentru a te deplasa în oraș și în afara lui. De exemplu cu S9 poți ajunge la aeroportul Schonefeld, iar cu S7 la Potsdam.
Impresii din Berlin – unde și ce mănânci?
La capitolul mâncare, Berlinul satisface toate gusturile. E raiul iubitorilor de burgeri, cartofi prăjiți, cârnați și bere și în același timp o surpriză neașteptată pentru vegetarieni.
Pentru că la un noment dat Berlinul a fost capitala vegetarianismului, am găsit destul de multe astfel de locuri, din care am cumpărat și noi zilnic sucuri din fructe proaspete, ca să avem energie.
Ca să vezi ce-ți place cel mai mult, încearcă de toate. În materie de street food, pune pe listă vestitul Burgermeister, unde vei mânca cel mai bun burger. N-o spun eu, ci majoritatea turiștilor și localnicilor. Dezavantajul ar fi coada lungă la care trebuie să-ți aștepți rândul, dar dacă ești fan, s-ar putea să merite. Noi n-am avut răbdare, așa că ne-am lăsat păgubașe.
Celebrul și tradiționalul currywurst e ușor de găsit pe la mai toate colțurile de stradă și în majoritatea puburilor sau bistrourilor. Nu-i peste tot la fel de bun și nici pe placul tuturor, dar e și asta o experiență de încercat în capitala Germaniei.
Tot la capitolul street food, berlinezii se mai laudă și cu cel mai bun doner kebab, pe care-l poți savura la Mustafa’ s Gemusedoner.
Nouă ne-a rămas la suflet un local tare drăguț cu o atmosferă veselă, unde am luat micul dejun în mai multe ocazii. House of Small Wonder se numește restaurantul și este situat la aproximativ 20 de minute de mers pe jos de Insula Muzeelor. Găsești pe site meniul, prețurile și un formular unde îți poți face rezervare pentru cină.
Unde te cazezi în Berlin?
Și la capitolul cazare variantele sunt multe, pentru toate buzunarele, începând de la hosteluri și până la hoteluri cu multe stele. Noi am stat la The Weinmeister Hotel, situat în zona Mitte, la numai 10 minute de Alexanderplatz.
Am avut aproape stații de U-bahn și S-bahn, însă nu prea le-am folosit pentru că am ajuns pe jos la aproape toate obiectivele pe care le-am vizitat.
Camera a fost mare și spațioasă, patul super confortabil, iar serviciile ireproșabile. Am scris aici mai multe despre experiența noastră la The Weinmeister Hotel.
Impresii din Berlin – ce poți vizita?
Despre locurile pe care le-am vizitat voi scrie într-un articol separat, însă până atunci trebuie să știi că istoria Berlinului e asul din mâneca nemților atunci când vine vorba de obiective turistice. Așa că dacă vrei să afli mai multe despre trecutul tumultuos al orașului, ai o multitudine de variante: monumente în aer liber, muzee, expoziții, etc.
Și apropo de muzee, Berlin e orașul cu peste 170 de muzee, dintre care multe sunt foarte interesante, așa că trebuie să fii selectiv atunci când alegi.
Berlin e capitala artei urbane și ar fi păcat să nu exploatezi lucrul acesta. East Side Gallery e locul care stârnește pofta și te face să vrei să iei la rând toate străzile cunoscute pentru graffiti. Lasă-te dus de val și vei avea șansa să descoperi un Berlin vesel și plin de culoare.
Pe lângă locurile pe care noi ni le-am propus să le vizităm în Berlin, am avut parte și de o descoperire spontană. Un cartier micuț și cochet, cu doar câteva străzi, o bibliotecă și o biserică, situat aproape de Alexanderplatz. Nikolaiviertel se numește micul cartier și în topul meu personal, se află printre cele mai frumoase locuri din Berlin.
Nu rata Parlamentului German, Poarta Brandenburg, Memorialul Holocaustului, Domul, și multe altele, despre care o să vin cu impresii, curând.
Cum e vremea la Berlin?
Cu siguranță, vremea de care vei avea parte va contribui la impresia generală pe care ți-o vei face despre Berlin.
Indiferent de sezon, în capitala Germaniei va fi mai rece decât la noi. Toamna e ploioasă și friguroasă, la fel și primăvara, așa că dacă te hotărăști să mergi în extrasezon, îmbracă-te bine.
Noi am vizitat Berlinul la început de noiembrie și am avut parte de o vreme la extreme. În prima zi au fost -2 grade, iar a doua zi, 19 cu soare. Însă n-a durat mult minunea și orașul și-a reluat vechiul obicei de a se ascunde în ceață și a se mohorâ. Așa că pune în bagaj un fular, niște mănuși și pelerina de ploaie, pentru că vorba aceea, ”paza bună trece primejdia rea”.
Și ca să vii cu propriile impresii din Berlin, te provoc să vizitezi capitala Germaniei. S-ar putea s-o iubești, s-o urăști sau să-ți stârnească sentimente contradictorii. Oricum ar fi, indiferent n-are cum să te lase! Iar dacă ai vizitat-o deja, mi-ar plăcea să-mi povestești cum ți s-a părut.
Fii la curent și cu alte postări și urmărește blogul meu de călător pe facebook și instagram. Te aștept să vizităm împreună lumea!
CITEȘTE ȘI:
15 locuri faimoase de vizitat în Berlin
Prețuri în Berlin. Cât te costă să vizitezi capitala Germaniei?
3 destinații de toamnă în Europa potrivite pentru un city break
4 Comments
Ella 2 decembrie 2018
Se poate și o impresie undeva la mijloc, eu l-am urât și iubit în același timp. Nu mi-a plăcut ca întreg, dar ascunde multe locuri frumoase/interesante/unice și o istorie ce merită descoperită.
Foarte util articolul, aștept să văd și ce ai vizitat, poate mai trec ceva pe listă pentru data viitoare (fiindcă aș vrea să mai revin).
Andreea 3 decembrie 2018
Asa e, Ella! Berlin nu e cel mai frumos oras din Europa, dar are cateva puncte forte prin care atage. Si eu mi-as dori sa mai revin, insa vara, cand e mai cald.
Da, o sa vina si articolul cu ce-am vizitat. Nu prea multe, dar ce-am vazut mi-a placut!
adailton 3 decembrie 2018
Ai văzut și părțile Berlinului estic?
Andreea 5 decembrie 2018
Da, am umblat prin ambele părți, chiar mai mult prin est decât prin vest. Se vad diferentele…