Grădina Japoneză din Wroclaw

În așteptarea primăverii cu exploziile ei de culori și miresme, vă povestesc în postarea de azi despre Grădina Japoneză din Wroclaw, Polonia, locul în care arta și natura se întrepătrund într-un mod spectaculos.

Grădina este situată în Parcul Szczytnicki, cel mai mare parc din oraș. Acesta se întinde pe o suprafață de 100 de hectare și este deosebit de frumos. Plimbarea pe aleile lui au fost pentru noi ca un preambul la ”experiența japoneză” de care urma să avem parte.

Parcul Szczytnicki Parcul Szczytnicki Parcul SzczytnickiGrădina Japoneză din Wroclaw (Ogrod Japonski) a fost amenajată pentru prima dată în 1913 pentru World Expo. În timp a fost reamenajată de mai multe ori, iar ultima intervenție a avut loc în 1996. Cu  fonduri primite de la Ambasada Japoniei din Varșovia și cu ajutorul mai multor specialiști de origine japoneză, grădina corespunde astăzi tuturor cerințelor de grădinărit japonez.

gradina japoneza din wroclaw gradina japoneza din wroclaw

Pentru doar 4 zloți am avut parte de o plimbare liniștită pe aleile pline de azalee și ne-am lăsat fermecați de micile cascade de apă, de aranjamentele inedite de piatră, nisip și arbuști cu coroane etajate.

gradina japoneza din wroclaw

copac supraetajatAm contemplat lacul, am traversat poduri și am simțit liniștea și armonia emanate de fiecare colț înverzit, de fiecare floare perfect desenată de mâna unui Creator de frumusețe și perfecțiune.

arta japonezaAm decretat că acesta este locul meu preferat din Wroclaw. Wroclaw este un oraș minunat în care am descoperit o arhitectură deosebită. Dar parcă  nici cele mai frumoase clădiri din lume adunate la un loc nu pot egala sublimul naturii.

aranjamente japoneze aranjamente japoneze aranjamente japoneze

Nu sunt o cunoscătoare a culturii japoneze dar îmi amintesc de principiile filosofiei Zen care guvernează amenajarea unei grădini japoneze: asimetrie, simplitate, austeritate, transcendență, liniște, naturalețe. Le-am întâlnit pe toate aici și ne-am deschis sufletul ca să învățăm lecții de viață.

pod pietonal in gradina japoneza

pod pietonal gradina japoneza

Deschisă din aprilie până în octombrie, Grădina Japoneză din Wroclaw este un loc diferit, o oază de liniște unde am intrat în contact cu un strop din cultura asiatică, un pic stranie pentru noi, europenii, dar plină de semnificații deosebite.
Recomand cu căldură și cu gândul la spusele lui Victor Hugo: ”Frumusețea naturii este egalată numai de frumusețea sufletului”.

10 gânduri despre „Grădina Japoneză din Wroclaw

  1. minunate fotografii…
    sunt convins ca ai petrecut frumos acolo…
    arta japoneza isi face simtita prezenta pretutindeni… gradina botanica din montreal are o zona japoneza superba… iar gradina botanica din brooklyn este impodobita cu ciresi japonezi si maple japonez… asa se face ca primvara, in perioada de sezon este o splendoare care aduna extrem de multi vizitatori…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *