15 locuri de vizitat în Berlin
În Berlin sunt atâtea de văzut și făcut, totul e să știi ce-ți dorești și să fii cât de cât organizat. Poți merge pe firul istoriei și vizita locuri impregnate cu trecutul tumultuos al orașului, poți gusta din latura artistică a Berlinului, poți experimenta distracția și viața de noapte, poți face shopping, sau poți alege din toate câte puțin.

Pentru că noi am mers pentru prima dată în Berlin, am vizitat principalele obiective turistice ale orașului, plus alte câteva locuri care ne-au atras atenția.
Noaptea am dormit, așa că despre cluburi sau baruri nocturne n-am nici o idee, însă îți pot spune despre locurile faine prin care am ajuns și ce ne-a plăcut cel mai mult.
Așadar, iată ce am făcut noi, și dacă te inspiră, ce poți face și tu într-un city break de 3 zile în Berlin:
1. Parlamentul German
Vizita la Parlament e o ocazie bună de a afla informații interesante despre locul în care se iau deciziile importante în Germania.
Pe lângă asta, vei putea bate chiar la ușa cancelarului Angela Merkel. Bineînțeles că nu-ți va răspunde nimeni, dar chiar și așa o să-ți placă să te plimbi printr-un loc de-o asemena importanță.

După ce vizitezi interiorul, urcă în cupola de sticlă și privește orașul de la înălțime.
Vizitarea Parlamentului este gratuită, însă ai nevoie de o programare în prealabil. O poți face aici și poți opta pentru un tur complet cu ghid, sau doar pentru vizitarea cupolei.

2. Zidul Berlinului
Dacă mergi în Berlin chiar și numai pentru 3 zile, nu rata East Side Gallery.
Zidul Berlinului este unul din simbolurile orașului, iar partea lui de est rămâne una dintre cele mai căutate atracții turistice.
Și cum să nu fie, când are o istorie atât de impresionantă, pe care astăzi o spune prin intermediul imaginilor care-l acoperă.
Vei găsi aici cea mai mare galerie de artă urbană, care însumează 1,3 km de mesaje și imagini realizate de artiști din întreaga lume.


3. Checkpoint Charlie
De Checkpoint Charlie e legat un eveniment despre care se spune că ar fi putut transforma Războiul Rece în cel de-al treilea Război Mondial.

Aici a avut loc cunoscuta confruntare a tancurilor, când armata americană și cea sovietică s-au aflat la un pas de a folosi armele.
Diplomatul american Allan Lightner a fost cel care a declanșat conflictul. Trecând din Berlinul de vest spre cel de est pentru a asista la un spectacol de operă, a refuzat să se legitimeze în fața poliției de frontieră, pe motiv că doar funcționarii sovietici ar fi în măsură de a-i cere actele.
Pentru că i-a fost refuzată intrarea în partea de est a orașului, diplomatul s-a întors cu câțiva soldați americani înarmați, apoi 10 tancuri vestice au înconjurat punctul de trecere.
Sovieticii au replicat la rândul lor prin poziționarea a trei duzini de tancuri gata de atac, în apropierea graniței.

Din fericire însă, conflictul s-a stins după ce președintele John. F. Kenedy l-a contactat pe liderul rus Nikita Hrusciov și l-a convins să retragă tancurile.
4, 5. Poarta Brandenburg și Memorialul Holocaustului
Poarta Brandenburg este astăzi simbolul unificării și al păcii. E locul în care mii de oameni au sărbătorit în noiembrie 1989 căderea zidului și reîntregirea Berlinului.

Poarta Brandenburg e printre locurile preferate de turiști și localnici, care vin aici pentru a se relaxa, pentru a privi apusul sau pentru a participa la diverse evenimente artistice.
La o aruncătură de băț de poarta Brandenburg se află Mermorialul Holocaustului, care comemorează într-un mod aparte moartea evreilor în timpul regimului nazist.

Peste 2000 de blocuri gri de piatră, anonime, fără nici o inscripție, te așteaptă să rătăcești printre ele.
Iar dacă după ce o vei face, te vei simți pierdut sau debusolat, înseamnă că arhitectul care a conceput monumentul, și-a atins scopul – acela de a crea sentimentul de instabilitate și dezorientare.
6, 7. Muzeul Spionajului și muzeul DDR
…două din cele mai interactive muzee din Berlin, atractive deopotrivă pentru adulți și copii.
La Spy Museum ai ocazia de a te costuma sau de a-ți testa abilitățile de spion. Asculți povești despre cei mai mari spioni ai lumii și te minunezi de inventivitatea metodelor de urmărire.


La DDR afli și chiar experimentezi pentru câteva ore cum se desfășura viața în perioada comunismului.

Ai ocazia să intri cu bocancii în intimitatea vieții celor care trăiau pe atunci.
Vezi cum le erau mobilate și tapetate camerele, ce aveau prin dulapuri, atingi obiectele și încerci să te transpui cumva cu zeci de ani în urmă.
Intri apoi în temuta cameră a interogatoriului, iar la sfârșit, conduci virtual și optimist, robustul trăbănțel nemțesc.

Prețul unui bilet la DDR Museum este 10 euro. Pentru Spy Museum plătești 12 euro, însă dacă dai like paginii lor de facebook, primești un discount de 2 euro.
8. Faleza râului Spree sau croazieră cu barca
Berlin este orașul care are mai multe poduri decât Veneția. Aproape 1000 de astfel de construcții traversează căile navigabile din oraș.

N-o să găsești de-a lungul lor romantismul gondolelor venețiene, însă râul Spree are farmecul lui.

Plimbă-te dimineața pe faleză, oprește-te pe-un mal ca să te bucuri de soare, sau îmbarcă-te într-o mini croazieră care să te poarte prin locuri neștiute de tine.
Bărcile pleacă din fața muzeului DDR, iar prețul unei plimbări de o oră este de 15 euro.
9, 10. Hackesche Hofe și Cafe Cinema
Hackesche Hofe e un complex superb de 8 curți interioare care merită vizitate pentru atmosfera liniștită și pentru stilul Art Nouveau în care sunt construite.
Nouă ne-a plăcut cel mai mult fațada primeia, însă toate sunt frumoase și merită umblate.
Găsești aici de toate: magazine, galerii de artă, restaurante, cafenele, birouri și apartamente locuite.


Dacă privești în jos, vei observa în pavaj, mici plăci aurite care-i comemorează pe evreii ce odinioară locuiau în Hackesche Hofe, însă în timpul războiului au fost duși în lagărele de concentrare.

2 pași mai încolo intri în Cafe Cinema, care nu-i chiar genul de cafenea la care te gândești. E un bar mai hipiot, tipic berlinez, însă atmosfera e faină, iar graffitiurile de pe pereți merită văzute.

11. Gendamenmarkt, cea mai frumoasă piață din Berlin
Gendamenmarkt e unul din locurile mele preferate din Berlin. Fă și tu un popas aici ca să descoperi 3 clădiri cu o arhitectură aparte: două catedrale gemene, iar în mijlocul lor – Konzerthouse-ul, una dintre cele mai vechi săli de concerte din Berlin.

Noi am ajuns aici pe înserat și piața era destul de liberă așa că am putut admira în voie cupolele identice ale catedralelor și statuia poetului F. Schiller, care ne-a adus aminte de Oda Bucuriei și Simfonia a IX a, a lui Beethoven.

12, 13. Potsdamer Platz și Alexanderplatz
Alexanderplatz este cea mai mare piață publică din Berlin și cel mai important nod feroviar. E ca un punt 0 al orașului din care poți ajunge în multe alte locuri: Primăria, Turnul Televiziunii, Nikolaiviertel, etc.
E un loc plin de viață cu multe cafenele și restaurante. Cu muzicanți sau animatori stradali care vor cu orice preț să aibă parte de atenția și buzunarul tău.

Nu e cel mai frumos loc din Berlin, însă e aproape imposibil să nu ajungi aici la un moment dat.

Potsdamer Platz e renumită pentru arhitectura futuristă și pentru centrul Sony, locul în care poți merge la film, poți sta la o cafea sau poți vizita Muzeul Filmului. Anual aici are loc Festivalul Internațional de film, prilej cu care se decernează ”Ursul de Aur”.


14. Berlinul de altă dată
Nikolaiviertel e o părticică din Berlinul vechi, un cartier mic, cu doar câteva străduțe și-o biserică, dar cu o atmosferă boemă, total diferită de restul orașului.

Căsuțele colorate te fac să te întrebi dacă nu cumva te-ai teleportat într-un alt oraș, iar terasele cochete te îndeamnă să te oprești ca să-ți mai prelungești experiența.

15. Insula Muzeelor cu Domul din Berlin
Insula Muzeelor sau ”sanctuarul artelor și științelor” e locul care găzduiește cele mai importante 5 muzee din întreaga Germanie.
Printre ele se afă și muzeul Pergamon pe care am vrut și noi să-l vizităm. Mă rog, o parte din el, mai exact Altarul din Pergamon și Poarta din Milet, însă n-am reușit pentru că aripa care le găzduiește este închisă până anul viitor pentru renovări.

Totuși chiar dacă nu îți propui să intri în muzee, mergi pe insula muzeelor pentru atmosferă. Tot acolo se află și Domul sau Catedrala din Berlin. Vizitează interiorul sau urcă în cupolă pentru a privi de la înălțime orașul.

Cam atât de prin capitala Germaniei. Ți-am spus că în Berlin în 3 zile poți face destule, dar nu atâtea câte ai vrea! Tocmai de aceea va trebui să te reîntorci. Eu așa o să fac pentru că mai am o listă cu experiențe pe care aș vrea să le încerc în Berlin.
Până atunci însă, urmărește blogul meu de călător pe pagina de facebook și instagram ca să fii la curent cu ultimele postări. Te poți abona și la newsletter dacă vrei să primești pe email următorul articol. Te aștept cu drag să descoperim împreună lumea!
CITEȘTE ȘI:
Impresii din Berlin. Despre transport, cazare, mâncare and more
Cazare în Berlin – The Weinmeister Hotel
Prețuri în Berlin. Cât te costă să vizitezi capitala Germaniei?
No Comments