Balcic. Vizită la Castelul Reginei Maria
Primul lucru pe care ni l-am propus pentru weekendul pe care urma să-l petrecem în Balcic și împrejurimi, a fost o vizită la Castelul Reginei Maria. Iar acum, după ce l-am vizitat îți spun că mi-a rămas la suflet. Nu numai pentru frumusețea lui ci și pentru admirația pe care i-o port celei care a iubit cel mai mult acest loc.
Gânduri despre Regina Maria
Regina Maria a rămas în istorie ca o figură care s-a impus în viața politică într-o perioadă în care femeile nu aveau nici o putere în acest domeniu. M-au impresionat curajul, umanismul și generozitatea sa.
„Regina Soldat” sau „Mama răniților”, cum mai era numită, și-a câștigat aprecierea și iubirea oamenilor datorită sufletului său plin de bunătate și milă. Regina avea un caracter puternic iar acțiunile ei erau pline de îndrăzneală.
Castelul din Balcic a fost locul ei preferat în care se refugia pentru a se odihni și regăsi. „Balcicul pentru mine a devenit un colţ de liniște și odihnă, unde mă duc să-mi împrospătez sufletul şi trupul. Balcicul este casa mea de vis, inima mea„.
Vizită la Castelul Reginei Maria – grădinile palatului
Grădinile castelului sunt deosebite, cu alei însorite sau umbroase ce poartă diferite denumiri: Aleea secolelor, Aleea valului albastru, Aleea trandafirilor sau Aleea vinului.
Pe Aleea Vinului am găsit expusă o colecție de vinuri regale cu diverse arome. Am gustat câteva sortimente foarte bune și am achiziționat unul excelent, cu migdale și miere. Prețul – 50 de leva.
Un loc preferat de turiști este puntea suspinelor, podețul umbros ce trece pe deaupra cascadei înaltă de 9 metri. Legenda spune că dacă traversezi puntea cu ochii închiși în timp ce îți pui o dorință, aceasta se va împlini.
Grădinile palatului sunt frumos aranjate cu flori viu colorate și oferă o panoramă superbă asupra mării.
Am privit și noi marea de pe aleea trandafirilor, apoi ne-am oprit în locul care mie mi s-a părut a fi cel mai frumos – Templul apei.
Acesta este o construcție cu arcade pictate pe interior iar în mijloc adăpostește un bazin cu apă. De aici am auzit vântul ce se furișa în joaca lui printre coloanele înalte de piatră, șuierând la unison cu valurile.
Capela Stella Maris și inima Reginei Maria
În apropiere de Templul Apei se află Capela Stella Maris, locul de rugăciune și meditație al reginei. Aici avea să-i fie depusă inima și păstrată pentru un timp după moartea sa.
După pierderea Cadrilaterului, inima Reginei a fost mutată la Bran. Mai târziu a intrat în patrimoniul Muzeului Național de Istorie al României, unde a rămas timp de 44 de ani. În noiembrie 2015, printr-o ceremonie specială, inima reginei a fost readusă și depusă în Salonul de Aur din Castelul Pelișor.
La capătul aleii principale care pare că merge spre mare, se află ”Cuibul liniștit”. Interiorul surprinde prin simplitate și bun gust. Pereții vopsiți în alb, ferestrele largi, mobila, fotografiile familiei și câteva dintre picturile realizate de regină ne-au purtat pas cu pas prin vremuri îndepărtate.
Castelul Reginei Maria – program de vizitare și prețuri
Castelul Reginei Maria din Balcic poate fi vizitat zilnic, între orele 10-17, cu pauză între orele 12-13.
Vizitarea castelului costă 5 leva/persoană, iar pentru o plimbare prin grădini va trebui să plătești 10 leva/persoană, în total – 15 leva.
Atenție, nu se poate plăti cu cardul, ci numai cash!
Alte obiective în Balcic
În afară de o vizită la Castelul Reginei Maria, în Balcic mai poți face popasuri la Muzeul Etnografic și Muzeul de Istorie. Noi nu le-am mai văzut. Am preferat să ne plimbam hai-hui prin oraș, cu un ochi la soare și cu celălalt spre mare.
În final spun că Balcicul ne-a impresionat plăcut. Am petrecut aici momente frumoase de care îmi voi aminti cu drag. Am privit asfințitul de pe faleză, ne-am plimbat prin port, am ascultat marea și ne-am bucurat de frumusețile de la Castelul Reginei Maria.
Și cum călătorului îi șade bine cu drumul, am lăsat în urmă Balcicul și ne-am îndreptat spre Nessebar. Acesta a fost punctul final al vacanței noastre la malul mării în Bulgaria. Însă despre el voi scrie într-o altă postare.
CITEȘTE ȘI:
De mână cu marea, spre capul Kaliakra
9 Comments
mopana 26 mai 2016
E superb 🙂
L-am vizitat si eu cu multi ani in urma, dar nu-mi mai amintesc mare lucru. Noroc cu postul tau 🙂
xoxo <3
Andreea 8 iunie 2016
Mă bucur că ți-am făcut o surpriză! 🙂
mopana 8 iunie 2016
Foarte placuta surpriza 🙂
Florin Badulescu 11 iulie 2016
„…am lăsat în urmă Balcicul și ne-am îndreptat spre Nessebar, punctul final al vacanței noastre la malul mării în Bulgaria, dar despre asta voi scrie într-un alt articol.”
Se poate mai repede? 🙂 Peste 3 saptamâni voi fi acolo si „ma doare ochii” 🙂 de când tot astept acest articol…
Si o rugaminte: unde ati parcat masina în Balcic? Multumesc!
Andreea 11 iulie 2016
Din păcate ariticolul despre Nessebar este în așteptare pe termen nelimitat…am rătăcit cardul cu fotografii și nu am cu ce ilustra. 🙁 Îmi pare rău că vă las cu ”ochii în soare” :), dar dacă vă pot ajuta cu altceva…cu drag. În Balcic am avut parcare în curtea hotelului la care ne-am cazat, iar în oraș ne-am deplasat numai pe jos.
HaiHui Story 25 aprilie 2017
Bunaa! si noua ne place la Balcic! Faine poze 🙂
Andreea 25 aprilie 2017
Buna Anita! Adevarul e ca nu poti sa nu iubesti Balcicul. 🙂 Mersi de vizita 🙂
daniela6112 18 iulie 2017
Minunhat! Stiam eu ca in trupul tau fragil si delicat se afla o poeta vesnic indragostita de natura, talentata si surprinzatoare. Felicitari, Andreea!
Andreea 19 iulie 2017
M-ati coplesit cu atatea lucruri frumoase spuse. Sunteti generoasa, spontana si sincera, iar atunci cand oferiti ceva, stiu ca o faceti cu tot sufletul. Ma bucur ca ne cunoastem. <3